Техеран изчаква гласуването в иракския парламент за договора със САЩ
Техеран изчаква гласуването в иракския парламент за договора със САЩ / снимкa: БГНЕС

Нееднозначни реакции предизвика в Иран военното споразумение между Багдад и САЩ за статута на американците в Ирак до 2011 г., съобщи БГНЕС. Съдебната власт в ислямската република приветства споразумението, десните вестници го заклеймиха, а правителството запазва мълчание.

"Правителството на Ирак постъпи правилно и ние се надяваме, че резултатът ще бъде в полза на исляма и суверенитета на Ирак. Надяваме се, че американските войски ще напуснат района съгласно предвиденото в пакта", каза ръководителят на иранското правосъдие Аятолах Махмуд Хашеми Шахруди, който се назначава от иранския върховен лидер Аятолах Али Хаменей. Правителството в Техеран поиска време за да даде окончателната си оценка.

"Трябва да изчакаме. Позволете ни да оформим позицията си, след като нещата се финализират", каза говорителят на иранското външно министерство Хасан Гашгави. Окончателното гласуване на пакта в иранския парламент е насрочено за 24 ноември. Миналият месец иранският вътрешен министър Али Кордан, каза че Техеран ще се противопостави на "всеки документ, който е против волята на иракския народ и неговото ръководство", припомня АФП.