Таро Асо на посещение в Европа
Таро Асо на посещение в Европа / снимка: БГНЕС

Японският премиер Таро Асо се отправи към Европа за посещения в Чешката република и Германия, които се очаква да се фокусират върху световната икономическа криза и промените в климата, според официални лица, цитирани от АФП.

Асо се очаква по-късно днес да пристигне в Прага за разговори с отиващия си премиер на страната Мирек Тополанек, се казва в изявление на правителството в Токио. Чехия е ротационен председател на ЕС. В понеделник японският лидер ще бъде приет от чешкия президент Вацлав Клаус и ще се срещне с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу преди да отпътува за Берлин.

В Германия той ще има среща с канцлера Ангела Меркел и ще изнесе реч за отношенията Япония - ЕС. Асо и европейските лидери се очаква да потвърдят своята решимост за споразумението, постигнато на срещата на Г20 миналия месец в Лондон да работят заедно за съживяване на световната икономика и за реформа на финансовите институции.

По отношение на сигурността, Асо се очаква да потърси подкрепа в Европа за оказване на натиск върху Северна Корея относно заплаха й да проведе втори ядрен тест ако ООН не се извинят за осъждането на нейното изстрелване на ракета.