Тараклийският университет ще носи името на Григорий Цамблак
Тараклийският университет ще носи името на Григорий Цамблак / снимка: DarikNews

Тараклийският държавен университет вече носи името на книжовника Григорий Цамблак. На церемонията по именуването на университета присъстваха президентът Георги Първанов и молдовският му колега Владимир Воронин. Това стана през днешния втори ден от официалното посещение на Първанов в Молдова.

Правителственото постановление за наименуването му бе оповестено в препълнената аула на Тараклийския университет в присъствието на двамата държавни глави, председателят на район Тараклия Васил Плагов, ректорът Николай Червенков, много преподаватели и студенти.

Президентът Първанов даде висока оценка на университета като духовен център и център за съхраняване на духовната идентичност на българската нация, и на получаване на много модерни знания за студентите от български произход.

Първанов дари на университета икона на Св. Иван Рилски, закрилник на всички българи където и да се намират по света. Две мъжки и две женски народни носии дари още президентът както и много книги и получи като дар първите издания на университета. Той оповести идеята си в скоро време да се направи форум с участието на ректора на Тараклийския университет за новите параметри на българската подкрепа за висшето училище.

Преди това президентът Първанов бе посрещнат още на входа на града с хляб и сол и поднесе цветя заедно с Владимир Воронин на паметника на Олимпий Панов в центъра на Тараклия. След това той разговаря с много българи от града, в който живеят компактно над 10-хилядно българско население.