Танц на лед, свързан с Холокоста, предизвика горещи дебати в Русия (ВИДЕО)
Танц на лед, свързан с Холокоста, предизвика горещи дебати в Русия (ВИДЕО) / ThinkStock/Getty Images

Татяна Навка, бивша олимпийска състезателка по фигурно пързаляне, и партньорът й на леда предизвикаха противоречиви реакции, като се облякоха с униформи от концентрационен лагер за танцова програма в популярно телевизионно предаване, съобщи Асошиейтед прес.

Навка, която е съпруга на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, и партньорът й на леда Андрей Бурковски се появили в неделния епизод на "Ледена епоха" в раирани униформи с жълти шестолъчни звезди и с тежък грим, с който изглеждали ранени и болнави.

Най-влиятелните знаменитости в Русия

Съчетанието им, което бе излъчено по държавния телевизионен "Канал едно", бе базирано на "Животът е прекрасен" - получилия Оскар италиански филм за еврейски баща, който се преструва заради малкия си син, че задържането им в нацистки лагер е само игра.

Профилът на Навка в Instagram бързо бе залят от коментари, изпълнени с възмущение. Навка и Бурковски казаха пред руска медия вчера, че това е бил техният начин да отдадат почит към жертвите на Холокоста.

Някои руснаци бяха възмутени, тъй като част от хората възприеха програмата като подигравка с паметта на загиналите, а други публикуваха съобщения в подкрепа на Навка в нейния профил в Instagram, казвайки, че танцът ги е просълзил.

Хореограф на съчетанието е носителят на олимпийски сребърен медал от 2002 г. Иля Авербух, който е евреин.

Футболист и гимнастички забъркаха любовен скандал в Русия

Авербух в интервю през 2012 г. каза, че в детството си "е имал проблеми" заради еврейското си име. Той подкрепи танца с тема Холокоста. "Съчетанието беше моя идея", каза вчера за "Комсомолская правда" Авербух, който е и главен продуцент на "Ледена епоха". "Правил съм много съчетания на теми, свързани с войната и евреите, имало е много различни образи".

Висши представители на властите в Русия, в това число президентът Владимир Путин, са отдавали почит на жертвите на Холокоста и са се изказвали против опитите за оправдаване на престъпленията на нацистите или съюзниците им.

Източник: БТА