Тамилските сепаратисти нападнаха Коломбо
Тамилските сепаратисти нападнаха Коломбо / netinfo

Военноморските сили на Шри Ланка отблъснаха офанзива на тамилските сепаратисти в пристанището на столицата Коломбо, предаде агенция Франс прес.

Агенцията цитира съобщение на министерството на отбраната, в което се казва, че три кораба на Тигрите за освобождение на Тамил били забелязани в зона с ограничен достъп при главния вход на пристанището в Коломбо. Военноморските сили разрушили единия кораб, а останалите два избягали.

Тигрите за освобождение на Тамил обичайно действат в северната и североизточната част на страната, но през 1996 година предприеха морска офанзива срещу пристанището на Коломбо. Нападението бе отблъснато, а корабите унищожени.

След днешния инцидент са засилени мерките за сигурност във всички пристанища на страната.

Тигрите за освобождение на Тамил се борят за независима държава в североизточната част на страната. През февруари 2002 година бе постигнато примирие под егидата на Норвегия, но преговорите за намиране на трайно решение засега са безуспешни.

В началото на 2006 година конфликтът се разгоря отново и оттогава загинаха над 3 800 души. Общо 60 хиляди души са загинали от началото на конфликта през 1972 година.