Талибаните заплашват да убият пленник в Афганистан
Талибаните заплашват да убият пленник в Афганистан / снимка: BGNES

Талибаните в Афганистан обявиха, че ще екзекутират пленен афганистански лекар, предаде Франс прес, цитирайки говорител на влиятелния талибански лидер молла Дадула.

Новината беше съобщена ден, след като талибаните обявиха, че са убили афганистанския журналист, нает като преводач от италианския журналист Даниеле Мастроджакомо. Самият Мастроджакомо, който е репортер на италианския в. "Република", беше похитен от талибаните през март и разменен срещу петима талибански затворници. Цената на свободата му предизвика остри реакции от страна на Лондон и Вашингтон, които предупредиха, че окрилени от успеха си, талибаните ще продължат да отвличат хора в Афганистан и да искат тяхната размяна за попаднали в затвора талибански бойци.

Сега талибаните заплашват, че ще екзекутират един от петимата лекари от афганистанския хуманитарен екип, отвлечени на 27 март в близост до Кандахар, ако афганистанските власти не освободят от затвора техни бойци.

Според говорителя на молла Дадула мъжът, който е заплашен с екзекуция е братовчед на губернатора на афганистанската провинция Нангархар.