Талибаните са убили един от похитените южнокорейци?
Талибаните са убили един от похитените южнокорейци? / netinfo

Талибаните са убили днес един от 23-мата южнокорейски заложници, тъй като Кабул не е изпълнил искането им да освободи хвърлени в затвора талибани, предаде Ройтерс, позовавайки се на говорител на движението. Той е предупредил, че ако исканията на похитителите не бъдат изпълнени, ще последват още екзекуции.

По телефона говорителят заявил за Ройтерс, че тъй като властите в Кабул не са се вслушали в исканията им и не са освободили техните затворници, талибаните са застреляха един от пленените корейци.

Афганистански посредник в преговорите за освобождаване на южнокорейците, пожелал да остане анонимен, заяви за ДПА, че на талибаните е бил платен откуп, за да се предотврати убиването на заложници. Той не уточни размера на сумата.

Преди известно време талибаните бяха поискали от корейските посредници 100 000 долара само за да им позволят да разговарят с отвлечените им сънародници.

Преговорите за освобождаването на 23-мата южнокорейски граждани, представители на християнска хуманитарна организация, продължават. Според ръководителя на афганистанския екип, който посредничи в преговорите между талибаните и южнокорейската делегация, пристигнала в Афганистан, сред похитителите имало разногласия кои точно затворници да бъдат освободени. Предложена им е била сделка първо да бъдат пуснати осем души срещу осем заложници. Посредниците имат надежда, че конфликтът може да бъде уреден до края на днешния ден. Щом не знаят кого точно искат на свобода, може да приемат предлагания им откуп, каза един от посредниците.