Талибаните изпращат атентатори-самоубийци в Европа и САЩ
Талибаните изпращат атентатори-самоубийци в Европа и САЩ / netinfo

Талибаните в Афганистан планират самоубийствени атентати в Европа и в Съединените щати, предаде ДПА, като се позова на американската телевизия Ей Би Си.

Медията съобщи, че в нов видеозапис, получен от телевизията, талибаните са заплашили със самоубийствени удари в Германия, Великобритания, САЩ и Канада.

Записът е направен на 9 юни в тренировъчен лагер на ислямисткото движение и показва празник по случай завършването на обучението на около 300 талибански бойци посочва БТА. На церемонията са представени екипи от терористи, които щели да бъдат изпратени в Европа и в Америка като атентатори-камикадзе.

Пакистански журналист е бил поканен да присъства на празненствата и да заснеме новообучените бойци, сред които има и 12-годишни момчета, съобщава Ей Би Си.

Според телевизията на записа се вижда и Мансур Дадула, братът на убития талибански лидер молла Дадула, който лично поздравява всеки един от екипите атентатори.

На записа водачът на един от терористичните екипи потвърждава на английски, че той и хората му са изпратени да извършат самоубийствена атака във Великобритания.

Сътрудници на американските тайни служби са дали различни оценки на видеозаписа. Докато някои го смятат за доказателство за агресивната пропаганда на талибаните, други са на мнение, че той трябва да бъде взет много сериозно, посочва Ей Би Си.