Джим Матис
Джим Матис / БГНЕС, архив
Талибаните бележат напредък в Афганистан, предупреди министърът на отбраната на САЩ Джим Матис в момент, когато администрацията на Тръмп обмисля изпращане на допълнителни американски войници в тази страна, предаде Франс прес.

Осем убити след талибанско нападение в дома на афганистански парламентарист (СНИМКИ)

"В момента не печелим. Ще поправим това възможно най-скоро", заяви шефът на Пентагона на изслушване в сенатската комисия за въоръжените сили. "Талибаните имаха добра година миналата година и се опитват да имат добра година и тази година. Мисля, че в момента врагът бележи напредък", каза Матис.

Талибаните призоваха Тръмп да изтегли американските военни от Афганистан

Предстои администрацията на Тръмп да се произнесе по увеличаване на числеността на американските войски в Афганистан, за което настоява командващият силите на НАТО и САЩ в страната генерал Джон Никълсън. В момента в Афганистан има около 8400 американски войници и около 5000 военни от други страни от НАТО.

Матис заяви, че американските военни могат да помогнат на афганистанските сили да си върнат преимуществото на бойното поле, ако им бъде разрешено да действат по-близо до фронтовата линия. Засега ролята на американските военни е основно съветническа. Американците биха могли да осигуряват повече въздушна подкрепа и да увеличат "огневата си поддръжка" за афганистанските сили, предложи Матис.
 
БТА