Талибани взривиха училище и клиника в Пакистан
Талибани взривиха училище и клиника в Пакистан / снимка: Reuters

Талибаните взривиха гимназиално училище и клиника в северозападната част на Пакистан, в последната вълна от насилие, която причини смъртта на повече от 300 души в страната миналия месец, предаде АФП.

Училище за момчета с 12 стаи и клиника в селището Шахукхел бяха взривени от експлозиви, заложени от бунтовниците, заяви началникът на местната администрация в района на Хангу пред АФП. Няма данни за жертви при двата инцидента, тъй като сградите са били празни. Общо 80 кг експлозиви са били използвани за взривяването на двете учреждения.

Бунтовниците успяха да унищожат стотици училища, повечето от които девически, в Северозападната гранична провинция през изминалите няколко години, съобщава БГНЕС. Близо 200 училища бяха унищожени в долината Сват по време на двугодишната кампания, водена от радикалния духовен лидер Маулана Фазлула, опитващ се да наложи шериата. След подобна офанзива в долината Сват това лято, пакистанските власти провеждат големи операции по земя и въздух, за да унищожат базите на талибаните в провинция Южен Вазиристан, на границата с Афганистан.

Миналата седмица властите затвориха училищата в страната след самоубийствен атентат срещу университетски кампус в столицата Исламабад.