Тайната война на Израел срещу Иран вероятно вече е обявена
Тайната война на Израел срещу Иран вероятно вече е обявена / снимка: Reuters

Миналия месец в Иран станаха няколко странни събития, съобщи израелската интернет агенция "МИГ нюз".

На 12 ноември във военен обект в Бигдан, недалече от Техеран, избухна взрив, който отне живота на двайсетина офицери, сред които бе и генерал-майор Хасан Техрани Магадам. Генералът отговаряше за изпитателната програма на ракетите "Шехаб-3", участвал е в космически разработки на Иран и дълги години е работил в Ливан, където е изграждал ракетния потенциал на шиитската групировка "Хизбула". Според ирански медии генералът "силно мразеше ционистите" и дори бил помолил приживе на надгробната му плоча да бъде написано "Тук почива човек, който искаше да унищожи Израел", пише "МИГ нюз".

На 23 ноември бяха взривени военни складове на Хизбула в селцето Сидикин в Южен Ливан. Малко след това кувейтският вестник "Ас Сиаса" писа, че при експлозията загинали и трима офицери от иранския Корпус на гвардейците на революцията.

На 28 ноември при експлозия в Исфахан бе повреден ядрен обект на Иран, най-вероятно склад за суровина за получаването на обогатен уран.

Иранските власти наричат всички тези събития "нещастни случаи" или "производствени аварии". Но израелският вестник "Маарив" вече обяви, че войната срещу Иран вече е започнала, но засега се ограничава до нанасянето на "изолирани удари" от въздуха с "умни бомби" или чрез "диверсия на място".

Официално Израел не потвърждава и не отрича своето участие в тези събития, тъй като за него е изгодно да се смята, че може за месец да нанесе удари, които да подкопаят, макар и слабо, иранската военна мощ, посочва БТА. А за Техеран би било опасно да признае, че военните му обекти не са защитени срещу израелски удари, тъй като това ще подрони авторитета на властите. "Аятоласите се страхуват много повече от загубата на авторитет, отколкото от удари по ирански ядрени обекти", посочва "МИГ нюз".