Самолетоносачът "Нимиц" е в Персийския залив, докато Иран се прощава с убития в атентат учен д-р Мохсен Фахризаде
Самолетоносачът "Нимиц" е в Персийския залив, докато Иран се прощава с убития в атентат учен д-р Мохсен Фахризаде / Gulliver/Getty Images
Държавите от Близкия изток вече са на ръба с оглед на непредсказуемите последни дни от мандата на американския президент Доналд Тръмп. Пентагонът потвърди, че група самолетоносачи, водена от USS Nimitz, е била преместена в Персийския залив след изпращането миналата седмица на бомбардировачи B52 Stratofortress в Катар. И всичко това в момент, в който Иран се прощава с Мохсен Фахризаде, основател на ядрената програма на страната и водещ експерт в областта, коментират в редакцията на британския национален ежедневник The Times.

Няколко държави, които обикновено се смятат за дълбоко враждебни към Иран, начело с Обединените арабски емирства, побързаха да осъдят убийството на Мохсен Фахризаде в петък.

ОАЕ, които наскоро установи дипломатически връзки с Израел и сега се предлага на пазара като дестинация за неговите туристи и бизнесмени, имат голяма иранска общност и се считат за обект на възможни реваншистки атаки от страна на Техеран.

Джаред Кушнер, зет и пратеник на президента Тръмп, ще пътува до Персийския залив тази седмица. Смята се, че неговата мисия е да преговаря за прекратяване на тригодишната блокада на Саудитска Арабия, Бахрейн и ОАЕ на Катар, дипломатически спор, който силно наруши американската политика в региона. И четирите държави са съюзници на САЩ и приемат американски сили на своя територия.

Кушнер обаче със сигурност ще обсъди преструктурирането на отношенията в Близкия изток и бъдещето на отношенията на арабския свят с Иран.

Д-р Фахризаде, който беше прострелян при преминаване на автоколоната му на север от Техеран, беше определен от генерал Амир Хатами, министър на отбраната, като негов заместник и ръководител на отбранителната научноизследователска и иновационна организация, със специален опит в „ядрената отбрана“.

Известно е, че е оглавявал иранската програма „Амад“, която от 1989 г. е разработила метод за поставянето на ядрени устройства в ракетни бойни глави. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) оцени, че нейната работа е била преустановена през 2003 г., но Израел оспорва тази позиция.

Иранските държавни медии съобщиха, че на мястото на убийството на учения е намерено оръжие, произведено от Израел, без да уточнява какво точно е то. В неделя информационна агенция потвърди, че убийството е извършено от дистанционно управляван пикап, превозващ дистанционно управлявано оръжие.

Първоначалните съобщения в Иран - за отряд от 12 души, който е прихванал конвоя, задействал е експлозия от превозно средство и е прострелял учения, след като го е издърпал от кола - отговарят на начина на действие на отдела за убийства на „Мосад“ Кидон. Израелското външно министерство предупреди своите посолства да се подготвят за реакция от страна на Иран.

Израелското правителство не е поело отговорност, но служител каза, че от години проследява д-р Фахризаде и изрази увереност, че светът трябва да бъде „благодарен“ за смъртта му.

Източник: „Фокус“