Тайфунът Шаншан взе много жертви
Тайфунът Шаншан взе много жертви / netinfo

Загиналите при преминаването на тайфуна Шаншан през Филипините вече са 61 души, а 69 човека са безследно изчезнали, съобщиха световните агенции.

Броят на жертвите е нараснал до 71 души. Близо 20 бури и тайфуни връхлетяват всяка година архипелага. Ранени са 81 души, по информация на гражданската защита в Манила.

Спасителни екипи с помощта на военни подразделения започнаха тази сутрин да отстраняват последиците от бедствието на остров Лусон, най-големият от архипелага, където се намира столицата Манила. Много пътища все още са блокирани, трябва да се възстанови и електроподаването за милиони домакинства.

Тайфунът Шаншан предизвика ветрове, достигнали 130 км/ч. Днес той се намира в Китайско море и се придвижва към Виетнам, където се очаква да стигне през нощта срещу неделя.

Властите във Виетнам са започнали евакуацията на над 180 000 души от централната част на крайбрежието - най-мащабната спасителна операция от този вид в региона досега. Тайланд също се подготвя за удара на стихията, очакван там в неделя вечерта или през нощта срещу понеделник.