Тайфунът Кроса връхлетя Тайван и блокира трафика
Тайфунът Кроса връхлетя Тайван и блокира трафика / netinfo

Тайфунът Кроса връхлетя Тайван с ураганни ветрове и проливни дъждове, изкорени дървета, прекъсна електричество и блокира въздушния и морския трафик, съобщи Асошиейтед прес.

В Тайпе животът е замрял. Затворени са училищата, правителствените сгради, офисите, жителите си стоят у дома.

Силните ветрове изкорениха над 200 дървета в столицата, предградието Пейту е наводнено, като водата стига до коленете, съобщават местните власти. Пороите причиниха свлачища на главна магистрала в източната част на острова. Повече от 200 хиляди домакинства останаха без ток в северния окръг Миаоли, където е разрушен селски мост от придошла река.

Повечето авиокомпании са отменили полетите си от Тайпе и за Тайпе, както и по някои вътрешни линии. Фериботният транспорт е спрял.

Кроса, което на кхмерски език означава "жерав", беше определен като тайфун от 4 степен с ветрове от 184 км в час и пориви до 227 км в час. Очаква се до утре той да отслабне до 2 степен, когато ще премине през китайската провинция Чжъцзян. Метеоролозите не изключват и възможността тайфунът да смени посоката си и да се отправи на североизток към Япония.