Тайфунът Етау удари Япония
Тайфунът Етау удари Япония / снимкa: БГНЕС

Тайфунът Етау удари Япония и остави след себе си 9 убити и 10 безследно изчезнали, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на съобщение по националното радио Ен Ейч Кей.

Тайфунът донесъл проливни дъждове, съобщи Японската метеорологична агенция. Наводнения и свличане на земни маси отнеха живота на петима души в префектурите Хиого и Окаяма в западната част на Япония.

Още десет души се смятат за безследно изчезнали, пише БТА. Жителите и в източните райони на страната са били предупредени за опасност от наводнения и свличане на земни маси.

Тайфунът Моракот унищожи стотици сгради на югоизточното крайбрежие на Китай, предаде РБК. Скоростта на вятъра в провинция Фуцзиен, понесла основния удар на стихията, достигна 119 км/ч. Властите евакуираха от опасните райони близо един милион души. Полетите бяха отменени, а на морските съдове беше разпоредено да се върнат на брега. Пътищата се оказаха прекъснати от надигналата се вода.

При преминаването си през Тайван, Моракот уби поне 12 души, 52 са в неизвестност. Очаква се времето да се стабилизира едва след няколко дни, когато тайфунът ще загуби силата си.