Тадич: Имаме различия със САЩ за Косово
Тадич: Имаме различия със САЩ за Косово / netinfo

Президентът на Сърбия Борис Тадич и американският държавен секретар Кондолиза Райс подписаха във Вашингтон споразумение, което прави възможно планирането и провеждането на военно сътрудничеството между двете страни в инициативи като съвместни военни учения и обмен на персонал.

На срещата си с Кондолиза Райс Борис Тадич подробно е представил позицията на екипа на Белград за преговорите за статута на Косово. След това сръбският президент заяви, че продължават да съществуват различия в сръбската и американската позиция по отношение бъдещето на Косово.

Много е важно, обаче, и след преговорите за Косово да имаме добри отношения със САЩ, това е стратегически интерес на Сърбия, заяви Тадич.

Кондолиза Райс каза, че е изразила съгласие със сръбския президент за визията и бъдещето и демократизацията на Сърбия и стабилността на Балканите. От своя страна Тадич посочи, че е много доволен от тази позиция, още повече че и според него Сърбия има много важно геостратегическо положение в Югоизточна Европа.

“Убеден съм, че САЩ имат интерес Сърбия да бъде стабилна страна, която допринася за просперитета на цяла Югоизточна Европа”, каза той. Такава демократична Сърбия – член на ЕС и на евроатлантическите структури ще допринесе за напредъка на региона като цяло, допълни той.

Във Вашингтон Борис Тадич разговаря също така с американския вицепрезидент Дик Чейни, пред когото също е представил аргументите в полза на позицията, че решението за Косово трябва да бъде компромисно и да допринесе за регионалната стабилност, демокрацията и европейска перспектива на Балканите.

В лекцията си във фондация „Херитидж” сръбският президент Тадич изрази увереност, че единственият път към трайно решение за Косово, което ще допринесе за сигурността, минава през Брюксел и единствено по този начин може да се стигне до приемливо и за двете страни решение за статута на Косово.

Той посочи, че в международната общност съществуват мнения, според които преговорите за бъдещия статут на Косово няма да бъдат успешни, както и че налагането на решение, а то е независимост на Косово, би било най-добрата крачка.

Тадич обаче посочи, че “наложено решение е явна опасност за демокрацията в региона”. “Ратко Младич трябва да бъде открит и арестуван и то веднага”, заяви още сръбският президент. В лекцията си той посочи също така, че домът на Сърбия и на целия балканския регион е ЕС.