Тачи: Косово няма да обяви независимост без съгласието на Запада
Тачи: Косово няма да обяви независимост без съгласието на Запада / netinfo

Бившият бунтовнически лидер Хашим Тачи, който се очаква да стане премиер на Косово след победата на неговата Демократическа партия на изборите на 17 ноември, заяви, че провинцията няма да обяви независимост без съгласието на западните държави, но е уверена в подкрепата им.

В интервю за германското списание "Фокус", цитирано от ИТАР-ТАСС, той каза, че Прищина "ще зачита дневния ред на международната общност до 10 декември", когато тройката посредници Русия, ЕС и САЩ планират да завършат преговорите за статута на Косово и да предадат предложенията си на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

"Ние няма да обявим независимост без съгласието на западните ни съюзници. Те обаче знаят, че за нас има само едно решение - независимост, както бе предложено от специалния представител на генералния секретар на ООН Марти Ахтисаари", каза Тачи. По думите му междинни варианти не съществуват. "В това отношение ние се ползваме с пълната подкрепа на Съединените щати и на Брюксел. В интерес на целия регион е косовският проблем да бъде решен възможно най-бързо", изтъкна косовският лидер.

"Няма да приемем нищо по-малко от независимост. Косово няма да се подчини отново на сръбската държава. Не може да има никаква автономия в рамките на Сърбия, никаква федерация и никаква конфедерация", подчерта Точи. Той обеща "демокрация с равни права за всички малцинства" и изрази увереност, че няма да се стигне до разделяне на Косово.