/ /iStock
Всеки шести ученик е ставал жертва на кибертормоз, се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО) за здравното поведение на децата в училищна възраст, публикуван в Копенхаген, цитиран от ДПА.

Насилието в онлайн пространството се е увеличило значително след публикуването на доклада през 2018 г. Настоящият доклад обхваща данни в периода от 2018 г. до 2022 г.

Около 15% от учениците вече са се сблъсквали с кибертормоз. От отчетените 12% в доклада през 2018 г. делът на жертвите сред момчетата е нараснал до 15%, а сред момичетата – от 13% на 16 процента. Един на всеки осем ученици на възраст между 11 и 15 години заявява, че вече е тормозил някого в дигиталното пространство.

Докато в доклада от 2018 г. 11% от момчетата са заявили, че са тормозили някого в цифровото пространство, сега този дял е нараснал до 14 на сто. При момичетата този процент се е увеличил от 7% на 9 процента.

Докладът се фокусира върху моделите на тормоз и насилие сред децата и младите хора. В него са анализирани данни на над 279 000 млади хора. За целите на проучването на здравното поведение при деца в училищна възраст, на всеки четири години се изследват деца на възраст между 11 и 15 години. Последното проучване през 2021 и 2022 г. се проведе в 44 държави и региони в Европа, Централна Азия и Канада.

Според доклада броят на случаите на тормоз в училищата е останал относително стабилен. Около 11% от учениците са заявили, че са били тормозени в училище, а 6%, че са тормозили някого в училище. Това поведение е по-често срещано сред момчетата (8%), отколкото сред момичетата (6%).

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Иванова/БТА