СЗО: Разпространението на свинския грип е неудържимо
СЗО: Разпространението на свинския грип е неудържимо / снимка: БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) квалифицира новия грип тип А(H1N1) като пандемия заради нарасналия брой на заболяванията в цял свят. За пръв път от 40 години насам организацията обявява шеста, най-висока степен на опасност.

"Разпространението на свинския грип е неудържимо", заяви директорът на СЗО Маргарет Чан в Женева. "Пандемията обаче е умерена", допълни тя и предупреди за опасността от възникване на паника. "Държавите не трябва да затварят границите си и да прекъсват търговските си отношения", каза още Чан, цитирана от БГНЕС..

Говорителят на СЗО Грегори Хартл също подчерта, че няма повод за паника. "Трябва да помогнем на хората да разберат, че разпространението на епидемията в цял свят не означава, че тя е опасна. Понятието пандемия е свързано с географското разпространение на заразата", уточни той.

Според СЗО фармацевтичните фирми вероятно ще разполагат с одобрени и готови за продажба ваксини след септември. До момента в цял свят са регистрирани 28 000 случаи на свински грип, като броят на починалите вследствие заболяването е 144.