/ Thinkstock/Getty Images
Световната здравна организация (СЗО) включи болестта на Алцхаймер и други форми на деменция сред 10-те водещи причини за смърт по света, съобщи ДПА.

Деменцията е на седмо място с почти милион смъртни случаи по света. В Европа, Северна и Южна Америка тя е на трео място. Най.смъртоносните болести за миналата година са сърдечносъдовите, инсултите, хроничната обструктивна белодробна болест, инфекциите на долните дихателни пътища и болестите на новородените, съобщиха световните информационни агенции.

СЗО: Задължителното ваксиниране срещу коронавирус не е необходимо

В челната десетка са също ракът на дихателните пътища, диарията, диабетът, бъбречната болест. Диабетът също е сред нововписаните болести в списъка. Смъртните случаи от диабет са се увеличили със 70 процента за десетилетие до 1,5 милиона миналата година.

Коронавирусът е на път да влезе сред 10-те водещи причини за смърт през 2020 г., защото са регистрирани повече от 1,5 милиона смъртни случая. Средната очаквана продължителност на живота в света е 73 години за 2019 г., с около шест години повече, отколкото през 2000 г.
БТА