/ iStock/Getty Images
Починалите в резултат на COVID-19 са почти три пъти повече, отколкото се посочва в официалните данни. Това се казва в нов доклад на Световната здравна организация (СЗО), който представлява най-изчерпателният поглед върху реалния брой жертви на пандемията досега, отбелязва Reuters.
 
Налице са 14,9 милиона повече смъртни случая, свързани с COVID-19 до края на 2021 г., се казва в доклада на СЗО. Официалният брой на смъртните случаи, пряко дължащи се на COVID-19 и докладвани на организацията, са за периода от януари 2020 г. до края на декември 2021 г.
 
В документа на СЗО се казва още, че почти половината от смъртните случаи, които досега не са били отчетени, са в Индия. Докладът предполага, че в страната са починали 4,7 милиона души в резултат на пандемията, главно по време на огромния скок в броя на заразените през май и юни 2021 г.
 
Индийското правителство обаче определя броя на жертвите за периода януари 2020-декември 2021 г. на около 480 000. СЗО заяви, че все още не е проучила напълно новите данни, предоставени тази седмица от Индия, която се противопостави на оценките на организацията.
 
Reuters