/ ThinkStock/Getty Images
Тези разстройства засягат все по-голям брой хора, отчитат от СЗО
Световната здравна организация (СЗО) включи в международната класификация на болестите компулсивното сексуално поведение и пристрастеността към електронните игри, съобщи ДПА. Включването им в каталога на болестите не се прави, за да бъде сложен етикет на страдащите от тези разстройства, а за да им бъде оказана помощ, защото те засягат все по-голям брой хора.

Обновеният каталог ще бъде приет официално на годишната среща на държавите-членки на СЗО, която започва в понеделник в Женева.

Световната здравна организация определи кодове за тези диагнози - "6C51" за неконтролираното влечение към електронни игри и "6C72" за пристрастените към секса, включително и онлайн порнографията. Лекарите могат да ги използват при всяка диагноза. Това ще позволи на националните здравни власти да съставят статистика за тях, да наблюдават тенденциите и да определят целеви бюджети. За засегнатите ще е по-лесно да намират лекари. Ще е полезно и за научните изследвания.

Според СЗО сексуалното поведение е компулсивно, когато то е толкова доминантно в нечий живот, че той или тя заради него пренебрегва здравето си и други дейности и отговорности продължително. Диагноза за пристрастяване към електронни игри според здравната организация може да се поставя само ако то продължава поне година и значително вреди на представянето в училище, в службата или на отношенията с роднини и приятели.

В новата версия на каталога на СЗО има и уточнения за пневмонията, ако е предизвикана от бактерии, които са резистентни на антибиотици, или за мозъчните кръвоизливи, когато са предизвикани от грешна доза лекарство, взета от пациента.
 
БТА