/ БТА
Световната здравна организация /СЗО/ заяви, че огнищата на маймунската шарка в Централна Африка „могат да бъдат спрени“. За справяне с разпространението на болестта ще са необходими около 135 млн. долара.

По-рано през август СЗО обяви международно извънредно положение за здравеопазването след рязко увеличаване на случаите, свързани с нов щам на mpox в Демократична република Конго, който оттогава се разпространява извън границите ѝ.

„Огнищата на mpox в Демократична република Конго и съседните страни могат да бъдат контролирани и да бъдат спрени“, се казва в изявлението на ръководителя на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

Но „това изисква всеобхватен и координиран план за действие“, добави той, цитиран от АФП.

Стартиралият в понеделник Стратегически план за готовност и реагиране на СЗО обхваща периода от септември 2024 г. до февруари 2025 г., като предвижда необходимост от финансиране в размер на 135 млн. долара.

Скоро СЗО ще отправи призив за финансиране на глобалния отговор, който ще бъде осъществен съвместно с партньори, сред които е и органът за наблюдение на общественото здраве на Африканския съюз.

Междувременно СЗО отпусна около 1,5 млн. долара от своя резервен фонд за спешни случаи.

Mpox е инфекциозно заболяване, причинено от вирус, предаван на хората от заразени животни, който може да се предаде и от човек на човек при близък физически контакт.

Заболяването причинява треска, мускулни болки и кожни лезии, а във все повече случаи и смърт.
Възобновяването на заболяването и откриването на нов щам в ДРК, наречен Clade 1b, накара СЗО да обяви най-високото си международно ниво на тревога на 14 август.

По време на представянето на стратегическия план пред държавите - членки на СЗО, Тедрос заяви, че от началото на епидемията през 2022 г. са докладвани повече от 100 000 потвърдени случая.

ДРК е била най-засегната с 90% от съобщените случаи на mpox през 2024 г., като „само през тази година са регистрирани 575 смъртни случая“.

„Вирусът продължава да циркулира на ниски нива в световен мащаб“, допълни Тедрос, но в „африканския регион се наблюдава безпрецедентно увеличение“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС