/ ThinkStock/Getty Images
Над 80 000 души са се разболели от морбили в Европа през 2018 г. и над 70 от тях са починали, съобщиха от Световната здравна организация (СЗО) и Европейския център за превенция и контрол на болестите, цитирани от ДПА.

Епидемията очевидно се разраства, тъй като броят на починалите през предходната 2017 г. е бил 37. Съобщението е публикувано по повод Европейската имунизационна седмица, която се отбелязва в целия Европейски съюз. Двете организации отбелязват, че броят на заразените е продължил да нараства и през началото на тази година, особено в България, Франция, Полша, Чехия, Белгия и Ирландия.

Близо 500 са случаите на морбили в страната към днешна дата

Елиминирането на морбили и рубеола и защитата на децата и възрастните от други инфекциозни болести, предотвратими чрез ваксиниране, е неотменна част от постигането на целите, които ООН си е поставила в сферата на здравеопазването и развитието, се казва в съобщението.

Миналата седмица СЗО съобщи, че броят за заболелите от морбили глобално продължава на расте трета поредна година, като в периода януари-март е отбелязано 300-процентно увеличение спрямо същия период на 2018 г.

СЗО: Случаите на морбили са нараснали с 300%

Що се отнася до Европейския съюз, двете организации посочват като причина намалелия общ брой на имунизациите, особено сред някои маргинализирани групи от населението. Най-уязвими за заразата са неваксинираните малки деца и бременните жени, посочва СЗО и призовава за спешни действия по въпроса.
БТА