СЗО: На всеки 30 секунди един човек на планетата се самоубива
СЗО: На всеки 30 секунди един човек на планетата се самоубива / netinfo

На всеки 30 секунди по един човек на планетата слага край на живота си. Това предупреждение отправи Световната здравна организация /СЗО/ по повод Световния ден за предотвратяване на самоубийствата, който се отбелязва на 10 септември, предаде Франс прес.

Около 3000 души се самоубиват средно на ден по света, а средно на всеки 30 секунди най-малко 20 души правят опит да сложат край на живота си, допълва СЗО.

През последните 50 години самоубийствата по света са нараснали с 60 процента, като най-голямо повишение се отчита в страните в процес на развитие.

Самоубийствата днес са третата причина за преждевременна смърт на хората между 15 и 34 години, отбелязва СЗО.

Все повече хора, надхвърлили тези възрастови граници, обаче също посягат на живота си, твърди СЗО и призовава да бъдат премахнати табутата по тази тема и да се говори открито за нея.

Самоубийството вече не трябва да бъде смятано за табу или за резултат от лична или социална криза, а за показател за здравословното състояние, предизвикан от фактори от различно естество. Този проблем трябва да стане обект на политика на превенция, посочват експерти на СЗО.