СЗО: Гответе се за тежък грип!
СЗО: Гответе се за тежък грип! / netinfo

Генералният директор на Световната здравна организация Маргарет Чан призова държавите по света да се подготвят за по-сериозни инфекции с вируса А (H1N1) и за повече смъртни случаи, причинени от него, предаде Ройтерс.
       
"В случаите, в които А (H1N1) се е разпространил и обикаля сред хората, държавите трябва да очакват още случаи на тежки и фатални инфекции", предупреди тя. "Засега не очакваме рязък и драматичен скок в броя на тежко заболелите и починалите", добави Чан.
       
В заключителни думи на годишното събрания на СЗО тя отбеляза, че няма голяма разлика между обявената в момента пета степен на тревога и най-високата шеста степен и каза, че ще се консултира с експерти, преди да реши дaли да я повиши. 

Общо 11 168 души в 42 държави са вече заразените, а 86 - починалите от грипа A(H1N1) по най-нови данни на Световната здравна организация, цитирани от Франс прес. През последното денонощие броят на заболелите се е увеличил с още 134 души, а смъртните случаи са с един повече, регистриран в Съединените щати.
   
Преобладаващата част от новозаразените са в САЩ (59 случая), следвани от Япония с 35 и Чили - 19. Първи случай бе регистриран и на Филипините.

Две гимназии в Рим са затворени за една седмица, след като четирима ученици са се заразили с вируса А(H1N1) по време на училищна екскурзия  в Ню Йорк, съобщи италианското министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.
   
Четири момчета от две училища в централен Рим, които се върнали от Съединените щати тази седмица, са били хоспитализирани след като проявили симптоми на вируса. По-късно е било потвърдено, че става въпрос именно за вируса А(H1N1), известен още като свински грип.
   
Италианският заместник-министър на здравеопазването, Феручо Фацио съобщи, че училищата ще бъдат затворени за седем дни, за да се избегне по-нататъшна инфекция. Училищните власти заявиха, че все още не са получили заповеди да пуснат учениците по домовете.
   
Испанската армия постави под карантина войници в мадридска казарма, след като за 11 от тях има подозрения, че са се заразили с вируса А(H1N1), отбелязва Ройтерс. Шестима войници са били приети в специално отделение на военна болница, докато лекарите изследват дали са се заразили  с вируса.
   
Има и други, които трябва да останат под карантина, докато се потвърди дали са заразени с вируса А (H1N1), заяви говорителят на испанската армия. Лекарите разпитват войниците, за да установят дали някой от тях е бил наскоро в Мексико, епицентърът на заразата, или е бил в контакт с болен.
   
Министерството на здравеопазването на Чили потвърди тази нощ четири нови случая на вируса А (H1N1), с което общият брой на заболелите в страната достигна 29 души, предаде Франс прес. Чили е най-засегната от епидемията страна в Южна Америка, съобщава БТА.
   
Институтът за обществено здравеопазване на Чили разпространи информация за първите 25 случаи на заразени с вируса. Сред тях са 3 жени, които са се върнали миналата събота от Доминиканската република, и 15 души свързани с открито огнище на заболяването в елитно училище източно от Сантяго. Сред 25-те заразени са и приятел на завърнал се от Доминиканската република пътник, който обаче не е развил симптомите, а останалите шест случаи са били открити в други училища, източно от чилийската столица.
   
В Аржентина, жителите на град Годой Круз в провинция Мендоса, която е на границата с Чили, са се опитали да попречат на автобус с около четиридесет чилийски туристи, един от които проявявал симптомите на вируса А (H1N1),  да стигне до болницата в града. Полицията е трябвало да изстреля каучукови куршуми във въздуха, за да разпръсне паникьосани местни жители. Седем туристи, които са седели близо до предполагаемия заразен, са били хоспитализирани от съображения за сигурност. До този момент в Аржентина не е регистриран нито един случай на вируса А (H1N1), отбелязва Франс прес.