/ iStock/Getty Images

Доставки на медицинско оборудване и консумативи, включително комплекти за оказване на първа помощ, са започнали да пристигат в Украйна, за да подкрепят здравната система, която страда от недостиг на консумативи на фона на руската инвазия, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на Световната здравна организация (СЗО).

СЗО каза, че има нарушения на веригите за доставка, много разпространители са пострадали от военните действия, изгубен е достъпът до някои складове, запасите от лекарства са на привършване и болниците трудно успяват да полагат грижи за болните и ранените хора. По изчисления на организацията настоящият брой на засегнатите хора в Украйна е 18 милиона, 6,7 милиона от които са вътрешно разселени лица. Почти 3 милиона души са избягали от страната.

Украйна съобщи за удар срещу жилищен блок в Киев, има загинали и ранени

СЗО добави, че работи с партньори за облекчаване на недостига на оборудване и медикаменти от критично значение като кислород, инсулин, хирургически консумативи, комплекти за преливане на кръв. Доставят се генератори на кислород и електричество, дефибрилатори, монитори, лекарства за анестезия, соли за рехидратация, марля и бинтове. Консумативите се разпространяват в координация с украинското министерство на здравеопазването и с подкрепата на център център за поддръжка в съседна Полша.

Град в Донецка област е ударен от ракета, има загинали

"През предстоящите дни и седмици ще има постоянен приток от медицински консумативи като част от усилията за осигуряване на достъпа на хората до лекарства и медицински грижи от жизнено важно значение", заяви СЗО. Тя отново осъди атаките срещу доставчици на здравни услуги и каза, че е потвърдила 31 такива атаки от началото на инвазията на 24 февруари до 11 март. Те са причинили смъртта на 12 души и са ранили 34, като осем от ранените и двама от убитите са били здравни работници. В момента агенцията проверява още атаки.

Русия отрича да взима цивилни под прицел и твърди, че провежда "специална операция" за разоръжаване и "денацификация" на Украйна.

БТА