/ iStock/Getty Images
Световната здравна организация (СЗО) смята, че въпреки появата на щама Омикрон, до средата на 2022 г. е реално да бъде постигната поставената цел – ваксинация на най-малко 70% от населението в света.

„Настоящите перспективи за доставки са достатъчни, за да отговорят на идентифицираните нужди от ваксина въз основа на настоящите глобални препоръки, ако се осигури справедливо и равномерно разпределение на дозите”, заявиха от пресслужбата на СЗО. От там оценяват достъпа до ваксини срещу коронавирус в света като „ограничен и неравен”. В тази връзка СЗО препоръчва да се даде приоритет за ваксиниране на високорисковите групи пред бустерните дози, както и пред първоначалната ваксинация на населението, което не попада в рискова група. Това е свързано с факта, че ваксинацията на рисковите популации „има най-голямо въздействие върху намаляването на сериозните заболявания и смъртните случаи“.

ЕМА: Все още не е ясно дали ваксините се нуждаят от промяна заради Омикрон

От пресслужбата припомниха за призива на СЗО от месец август за налагане на мораториум върху поставянето на бустерни дози на „здрави възрастни”, тъй като в пози период доставката на ваксини беше много ограничена. Този призив имаше за цел да улесни постигането на 40% ваксинация на населението в света до края на 2021 г., включително изложените на риск, както и здравните работници.

От СЗО предупредиха, че ако държави с голям процент ваксинирано население се запасяват интензивно с ваксини, в света през първата половина на 2022 г. вероятно ще се появят ограничения в доставките. Политиката на активно придобиване на ваксини от такива държави, включително за мащабна кампания за бустерни ваксинации, може да доведе до задълбочаване на неравенството в достъпа до ваксини на глобално ниво.

СЗО: Омикрон се разпространява по-бързо от Делта и инфектира ваксинирани


Ако това се случи, държави с ниски и средни доходи вероятно ще се сблъскат с намалени доставки, което ще се отрази сериозно на случаите на заразяване, смърт и пренасяне на COVID-19, констатираха от СЗО.
БГНЕС