Създателят на антивирусната програма McAfee заподозрян в убийство
Създателят на антивирусната програма McAfee заподозрян в убийство / снимка: БГНЕС, архив

Създателят на първата компютърна антивирусна програма в света Джон Макафи, който е бивш милионер, пострадал от американската финансова криза, е издирван в Белиз по подозрения в убийство, пишат вестниците "Дейли телеграф", "Фигаро" и "Кориере дела сера", като се позовават на специализирания сайт за нови технологии "Гизмодо".

Основателят на компанията, носеща неговото фамилно име, може би е убил 52-годишен жител на Калифорния, преселил се в Белиз. Последният беше намерен мъртъв в белизкото си имение в неделя сутринта с куршум главата.

Калифорниецът Грегъри Фол и Макафи имали бурни отношения и често пъти били в конфликт, според местни жители. Миналата сряда Фол подал жалба срещу Макафи, в която пишел, че бизнесменът демонстрирал как борави с огнестрелните си оръжия пред него. Засега Макафи се издирва за разпит от местната полиция.

Макафи е роден в Англия, но е израснал в САЩ. Той е на 67 години и стана известен със създаването на първата антивирусна програма в света. Той я разработва през 80-те години и компанията му излиза благодарение на нея на борсата през 1992 година, което го прави милионер. Макафи бързо инвестира в луксозни вещи и в недвижими имоти, след като продава дяловете си в дружеството. Кризата с цените на недвижимите имоти в САЩ обаче му нанася удар и той губи голяма част от богатството си, оценявано преди 2007 година на 100 милиона долара.

Тогава Макафи продава всичко и намира убежище в джунглата на Белиз, малка страна в Централна Америка, разположена южно от Мексико. Официално бизнесменът иска да открие там изследователска лаборатория, за да произвежда хомеопатични антибиотици, но истината е много по-черна според сайта Гизмодо. Макафи имал връзки с няколко местни престъпници, някои от които осигурявали неговата безопасност. Неговата изследователска лаборатория така и не била открита, според млада сътрудничка на Макафи, избягала от Белиз преди две години. Тя разказва, че Макафи се превърнал в ужасен и опасен човек, който се опитвал да я накара да участва в организирани от него гуляи, а после я заплашил, че ще екзекутира приятеля й. Името на жената не се съобщава, посочва се само, че тя е млада изследователка.

На 30 април специалните сили на Белиз нахлули в имота на Макафи, защото го заподозрели, че произвежда дрога, пише БТА. Те заварили бившия компютърен експерт заспал до приятелката си, която била едва на 17 години. Полицаите конфискували 20 000 долара в брой и няколко оръжия, сред които седем пушки, 27 кутии с патрони, 2 пистолета и 50 пълнителя. Но доказателства, че Макафи има връзки с престъпния свят и че е замесен в престъпни дейности, така и не били открити.

Макафи твърди, че е жертва на местните власти заради отказа му да им плаща бакшиши.

Заради подозренията за убийство, в неделя полицията е обискирала имението на Макафи на остров Амбъргрис Кей, край бреговете на Белиз, но не го открила там. Макафи обаче успял да се свърже по телефона със специализираното американско издание "Уайред" и казал, че се укривал в имението си по време на обиска. Той подчертал, че няма да се предаде в полицията и допълнил, че онези, които са убили Фол искат да убият и него.

Според жители на Белиз в последно време Макафи се държал много странно и не се бил интегрирал добре в местната американска общност. Твърди се, че Макафи експериментирал и с психотропни вещества.