Съюзът Отечество печели изборите в Литва
Съюзът Отечество печели изборите в Литва / снимка: БГНЕС

Консервативният съюз "Отечество" е победител в парламентарните избори в Литва при близо 100 процента преброени гласове, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Той получи 19,2 процента от гласовете.

Лидерът на "Отечество" Андрюс Кубилюс обяви, че победата на неговата партия означава, че литовците искат промяна. "Готови сме да поемем отговорността и очакваме президентът да ни предостави мандат за съставяне на нов кабинет", заяви Кубилюс сред празнуващи съпартийци в щаба на "Отечество".

Неделният вот отбеляза края на управлението на коалиционното правителство, начело със Социалдемократическата партия на Литва (СДПЛ) на премиера Гедиминас Киркилас, която остана на четвърто място с едва 12,2 процента от гласовете. СДПЛ е на власт от 2001 г.

На второ място с 15,2 процента изненадващо излезе определяната като популистка Партия на националното възкресение - центристка формация, обединяваща известни личности в сферата на телевизионното дело и попмузиката.

Трето място с 12,9 процента спечели партията "Ред и справедливост" на бившия президент Роландас Паксас - единствения европейски държавен глава, отстранен с импийчмънт.

На пето място се нарежда Партията на труда на родения в Русия мултимилионер Виктор Упаских, който има проблеми с правосъдието.

Крайният изход от изборите, въпреки изнесените резултати, все още е неясен, тъй като оповестените данни включват само резултатите по партийни листи. В съответствие с литовската избирателна система, която комбинира мажоритарния и пропорционалния принцип, 70 от общо 141-то места в Сейма се заемат от кандидати, включени в партийни листи, а останалите 71 места се запълват с мажоритарен избор между индивидуални кандидати. В много избирателни райони ще се наложи победителите да се определят с балотаж на 26 октомври.

Резултатите от първия тур на изборите предвещават сложни преговори между партийните лидери за съставяне на коалиционно правителство, тъй като никоя политическа сила не успя да получи достатъчна подкрепа, за да управлява самостоятелно. Анализаторите не изключват възможността за центристка коалиция с участието на "Ред и справедливост" и клонящата вляво Партия на труда, която да заеме по-твърда позиция спрямо Европейския съюз и да подобри отношенията с Русия.