Съветът за сигурност на ООН облекчи санкциите срещу Либия
Съветът за сигурност на ООН облекчи санкциите срещу Либия / снимка: Reuters

Съветът за сигурност на ООН смекчи санкциите срещу Либия, включително срещу националната й петролна компания и централната й банка. Целта на гласуваната единодушно резолюция номер 2009 е основните либийски институции да могат да подновят работа.

Съветът за сигурност заяви, че трябва да бъдат размразени авоарите на две либийски петролни компании - Националната петролна компания и Петролната компания Зуейтина. Частично са смекчени санкциите срещу централната банка и други либийски банки.

За да влезе това решение в сила, е необходимо и одобрението на Комитета за санкциите на ООН. С гласуваната резолюция се променят и условията на оръжейното ембарго, наложено на режима на Муамар Кадафи. То остава в сила, но временното либийско правителство и ООН ще могат да внасят в Либия леки оръжия за поддържане на сигурността.

Засега остава в сила забранената за полети зона над Либия, създадена през март, но се изразява готовност тя да бъде отменена, "ако обстоятелствата позволят". Либийските авиолинии обаче ще имат право да извършват полети, стига да уведомяват контролните служби за летателните си планове.

Общото събрание на ООН със 114 гласа "за" при 17 против призна Преходния национален съвет за официален представител на Либия в световната организация.