Съветът на Европа осъди екзекуцията на Таха Ясин Рамадан
Съветът на Европа осъди екзекуцията на Таха Ясин Рамадан / netinfo

Съветът на Европа осъди изпълнението на смъртната присъда на бившия вицепрезидент Таха Ясин Рамадан в Ирак и я определи като "нехуманна", макар да не е била помрачена от инциденти като предишните екзекуции на членове на бившия режим на Саддам Хюсеин, предаде Франс прес.

"На фона на всекидневната кървава баня по улиците на Багдад, властите би трябвало да съсредоточат усилията си върху залавянето на престъпниците, които все още са на свобода, вместо да екзекутират онези, които вече са в затвора", заявява генералният секретар на СЕ Тери Дейвис в комюнике, разпространено в Страсбург.

"Екзекуциите в Ирак вече не са опетнени от инциденти, но са все така нехуманни", посочва европейският ръководител, имайки предвид обидите, отправени срещу бившия президент Саддам Хюсеин точно преди обесването му, което беше заснето нелегално и разпространено в интернет, както и екзекуцията на неговия природен брат Барзан ат Тикрити, при която главата му се откъсна от тялото.

Таха Ясин Рамадан беше осъден на смърт за убийството на 148 шиити в Дуджаил през 80-те години. Той беше обесен на разсъмване в деня, когато се навършват четири години от американската интервенция в Ирак.