Съветът на Европа обезпокоен от ареста на Каспаров и Немцов
Съветът на Европа обезпокоен от ареста на Каспаров и Немцов / снимка: БГНЕС

Генералният секретар на Съвет на Европа Тери Дейвис изрази силно безпокойство от арестите на руските опозиционери Гари Каспаров и Борис Немцов и припомни на Москва задължението й да зачита човешките права, предаде Франс прес.

"Силно съм обезпокоен от арестите на Гари Каспаров, Борис Немцов и техни привърженици в Москва и Санкт Петербург", се казва в комюнике на генералния секретар на СЕ.

Русия е член на Съвета на Европа и е поела задължението да спазва Европейската конвенция за правата на човека, "която гарантира свободата на словото и на събиранията. Те са задължителни условия за истинската демокрация", се посочва в комюникето.

Тери Дейвис приканва руските власти да гарантират, че предстоящите парламентарни избори ще бъдат свободни и честни. И Съединените щати осъдиха арестуването на Гари Каспаров по време на протестна акция в Москва, предаде Ройтерс. "Съединените щати са разтревожени от агресивните действия на руските власти срещу демонстранти от опозицията в Москва", заявил говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Гордън Джондроу.

Седмица преди изборите руската полиция разпръсна шествие срещу президента Владимир Путин в Санкт Петербург и задържа 200 представители на опозицията, включително Борис Немцов, който малко след това беше освободен, посочва АФП. В събота в Москва при опозиционно шествие бе арестуван бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров, който бе осъден на пет дни затвор.