Съветник на полския президент арестуван за трафик на наркотици
Съветник на полския президент арестуван за трафик на наркотици / netinfo

Съветник на президента на Полша бе арестуван вчера от полицията по подозрение в трафик на наркотици, съобщи министърът на правосъдието Збигнев Жобро, цитиран от световните агенции.

Властите са арестували Артур Пилка, съветник по въпросите на спорта на президента Лех Качински, във връзка с по-мащабно разследване на заподозрян дилър на наркотици, съобщи Жобро пред журналисти.

Въз основа на телефонни разговори, полицията стигнала до Пилка, за когото се предполага, че е един от основните клиенти на дилъра, посочва БТА. Според прокурорите участието на Пилка е от 2004 до 2007 г. и включва закупуването на около един килограм кокаин.

Пилка, който е вицепрезидент на полския Олимпийски комитет, може да бъде обвинен в трафик на наркотици и да получи присъда до 10 години затвор.

Министърът на правосъдието, който е и главен прокурор, каза, че Артур Пилка отхвърля обвиненията, твърдейки че наркотикът е бил предназначен само за лична употреба. По думите на Жобро обаче, количество, което се предполага, че е купил Пилка, е достатъчно, за да бъде сметнато за незаконно.

Мачей Лопински, говорител на президента Лех Качински, каза, че Пилка е бил уволнен и че администрацията на президента сътрудничи изцяло на разследването.