Съветник на иракски министър беше убит при засада в Багдад
Съветник на иракски министър беше убит при засада в Багдад / netinfo

Съветник на иракския министър на промишлеността Фаузи ал Харири беше убит при засада срещу колоната от автомобили, в която пътувал в Багдад, предаде Франс прес.

Адел Абдел Мохсен е загинал при нападение в багдадския квартал Ярмук, в западната част на столицата. В засадата са били убити и неговата дъщеря, шофьорът му и неговият телохранител.

Най-малко един човек загина при взрив на бомба в микробус в багдадския квартал Баладия, в западната част на иракската столица. Най-малко петима са ранени, предаде Асошиейтед прес.

Бомбата била скрита в чанта, оставена от пътник, който слязъл от микробуса малко преди взрива. Кварталът, в който се е взривил микробусът, е населен предимно с шиити.

Трима иракски войници бяха убити, а четирима иракски полицаи ранени при сблъсък между иракските сили и шиитски милиции в района свещения иракски град Наджаф, предаде Франс прес.

Сблъсъкът започнал тази сутрин в Закра, на 20 км северно от Наджаф. Сред ранените полицаи е и началникът на полицията в Наджаф Абдел Карим Мустафа.

Представителите на шиитските милиции, участвали в сблъсъка, се подчинявали на заповедите на местния шиитски водач Ал Ямани.

Иракските сили за сигурност се сражават днес и с група сунитски бунтовници, разположили се в овощни градини в град Наджаф, предаде Ройтерс.

Сунитските бунтовници пристигнали в града преди броени дни, преоблечени като шиитски поклонници, дошли за честванията на празника Ашура. Те имали намерение да убият някои от духовниците, участващи в честванията. Сред бойците имало и чужденци. Бунтовниците се разположили в няколко овощни градини в града, които били закупени преди три-четири месеца от привърженици на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин.

Трима души, заподозрени, че са подготвяли атентат срещу шиити, бяха арестувани днес в Багдад, предаде Франс прес. Сред арестуваните има един афганистанец и един саудитец. Заподозрените имали намерение да взривят кола, натъпкана с експлозиви в свещения град Кербала по време на честванията на Ашура.Тримата терористи били арестувани в южната част на столицата тази сутрин, докато пътували в кола, пълна с експлозиви, към Кербала. Един от задържаните носел и колан с експлозиви.