Съучастник в атентата в Бургас бил активен във Фейсбук
Съучастник в атентата в Бургас бил активен във Фейсбук / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Заподозреният съучастник в антиизраелския атентат в Бургас Мелиад Фара - ливанец с австралийско гражданство, издирван от българските власти, може би е активен в социалната мрежа Фейсбук, пише в. "Джерусалем пост" в кореспонденция от Берлин.

Израелският вестник цитира базирания в САЩ уебсайт The Long War Journal, че са използвани поне три акаунта във Фейсбук от човек на име Мелиад Фара и че има влизане, включително вчера.

Сайтът прави връзка с Хизбула и със страница, възхваляваща покойния духовен водач на Хизбула Мохамад Хюсеин Фадлала, пише "Джерусалем пост".

"В един от акаунтите във Фейсбук, който може би използва Фара, се казва, че потребителят е учил в Ливанския международен университет и че живее в Австралия. Според медийни съобщения принтерът, използван за изработване на фалшивите шофьорски книжки на хората от клетката на Хизбула, отговорни за терористичната атака в Бургас, е бил в Ливанския международен университет", пише сайтът, цитиран от БТА.

Предполага се, че Фара е сглобил бомбата, която уби петима израелци и българския им шофьор миналия юли в Бургас.

Споменатият акаунт показва комуникации на потребителя с жени в България, посочва "Джерусалем пост".

Авторът на публикацията в сайта заявил от Вашингтон пред израелския вестник, че на трите страници във Фейсбук, използвани от Фара, няма снимки, съвпадащи със снимката, показана миналата седмица от българското вътрешно министерство.