Съучастник на парижките атентатори се предаде в Белгия
Съучастник на парижките атентатори се предаде в Белгия / БГНЕС

Белгиец се е предал сам на полицията в Шарльороа, като се е самоизобличил в съучастие с един от нападателите от атентатите в Париж миналата седмица, съобщават местни медии.

Белгиецът е съобщил, че е преговарял с атентатора от еврейския магазин за доставката на автомобил и оръжие. Обиските в дома му са потвърдили данните и той е бил задържан. Отбелязва се, че белгиецът има досега няколко присъди за контрабанда.

Междувременно трима районни кметове в Брюксел поискаха армията да подкрепи полицейските екипи в обезпечаването на сигурността в града. През есента такова искане бе отправено и от кмета на Антверпен. Очаква се решението на правителството в тази посока да бъде взето бързо, още повече, че разследването около атентатите в Париж е установило, че някои от оръжията за нападенията във Франция са били купени край южната ж.п. гара в Брюксел.

В ход е и друга проверка - срещу полицай от белгийски произход, насочил оръжие срещу свой колега с марокански корени в хода на религиозен спор. Двамата се намирали в полицейска камионетка, охранявала шествието в неделя в Брюксел в защита на свободата на изразяване. На свадата са присъствали трима свидетели. Засега провинилият се полицай е отстранен от работа и оръжието му е иззето.

Медиите съобщават за уволнен журналист в изданията на групата "Сюдпрес", който възразил срещу редакционната политика. Уволненият не бил съгласен с публикуването на снимките на убитите в Париж джихадисти под заглавие "Справедливостта възтържествува". От редакцията заявяват, че това е била капката, преляла чашата и че са имали трайни пререкания със засегнатия и по други поводи.

Източник: БТА