Състоянието на Чавес се е влошило
Състоянието на Чавес се е влошило / снимка: Reuters, архив

Здравословното състояние на венецуелския президент Уго Чавес рязко се е влошило заради нова, силна респираторна инфекция, затрудняваща дишането му.

Става дума за остра инфекция на дихателните пътища на президента”, заяви по националната телевизия министърът на информация на Венецуела Ернесто Виягас. 58-годишният Чавес понастоящем е във военната болница в Каракас, където бе приет след завръщането си от Куба. В Хавана той се подложи на четвърта поред онкологична операция, протекла тежко и породила множество усложнения.

Миналата седмица бившият посланик на Панама в Организацията на американските държави Гийермо Кочес огласи конфиденциална информация, съгласно която още на 30 декември м.г. Чавес е бил диагностициран с мозъчна смърт. По думите на Кочес, животоподдържащите системи на Чавес са били изключени непосредствено преди транспортирането му от Хавана в Каракас.

Венецуелските власти опровергаха тази информация, но по улиците на Каракас и другите големи градове в страната излязоха хиляди хора, които настояха да научат истина за състоянието на Чавес. Все повече венецуелци, в това число негови поддръжници, подозират, че Чавес е мъртъв от седмици, може би дори от месеци, но правителството не смее да го огласи, за да не загуби властта на евентуални предсрочни президентски избори, допълва БГНЕС.

Според външния министър Николас Мадуро, сочен за приемник на Чавес, „състоянието на президента се подобрява”. В доказателство Мадуро привежда фотосите, разпространени от власите, на които Чавес в компанията на дъщерите си демонстрира бодрост. Боливийският президент Ево Моралес, близък приятел на Чавес, също заяви, че „лечението на Уго премина тежко, но той вече е по-добре”.