Сърбите са оптимисти за новата година
Сърбите са оптимисти за новата година / снимка: БГНЕС, архив

60% от сръбските граждани считат, че тази година ще бъде по-добра в сравнение с 2012 г., показва обществено допитване на института Ипсос Стратеджик Маркет, осъществено по поръчка на радио Б92.

20% заявили, че очакват годината да бъде по-лоша, а 15% не очакват никаква промяна. Изследването, осъществено в последните дни на 2012 г. с участието на 1005 души, показва консенсус сред населението относно най-големите предизвикателства в бъдеще - безработицата (30%), бедността (17%) и ниския стандарт на живот (12%).

Сърбия се сдоби с ново правителство през 2012 г., което си постави за цел да пребори корупцията, да продължи интеграцията в ЕС и да намери решение на проблема с Косово. Изследването показва, че сърбите вярват в правителството относно усилията му за борба с корупцията. 59% очакват то да постигне успех, а 38% са на противоположното мнение.

В същото време 58% считат, че целта на правителството за започване на преговори с ЕС е осъществима спрямо 35%, които се съмняват в това. Колкото до Косово 30% считат, че ще бъде намерено решение на проблема, продължаващ вече няколко десетилетия, а 63 на сто не очакват да се случи нещо през 2013 г., обобщава БГНЕС.

Но въпреки трудностите и предизвикателствата, пред които е изправена страната, сърбите са оптимисти за бъдещето, като 66% вярват, че животът им ще се подобри тази година, а съответно 16% и 15% не очакват никаква промяна или смятат, че той ще стане по-лош. В същото време 46% вярват, че заплатите им няма да се променят, а 32% очакват да печелят повече през 2013 г. 19% са песимисти и смятат, че заплатите им ще намалеят.