Сърбия скоро със статут на официален кандидат член за ЕС?
Сърбия скоро със статут на официален кандидат член за ЕС? / netinfo
През 2009 г. Сърбия може да получи статут на официален кандидат за членство в Европейския съюз, последен етап преди започване на преговорите за присъединяване, ако изпълни поставените условия, се казва в годишния доклад на Европейската комисия (ЕК), информира АФП.

Сърбия трябва да продължи усилията си за постигане на „пълно сътрудничество с Международния наказателен съд за бивша Югославия“ и „да постигне чувствителен напредък в основните сектори, които се нуждаят от реформи“, се казва в доклада на Комисията.

Един от основните проблеми пред придобиването на статут на кандидат от страна на Сърбия е, че преди това трябва да влезе в сила споразумението за стабилизиране и асоцииране. За момента обаче това споразумение, което беше подписано през април, остава замразено. ЕК и почти всички държави членки са за неговото размразяване, но Холандия наложи вето. Хага изисква преди това Белград да постигне „пълно сътрудничество“ с Международния наказателен съд, като арестува бившия военен ръководител на босненските сърби Ратко Младич.