Сърбия ще подаде молба за членство в ЕС до края на годината
Сърбия ще подаде молба за членство в ЕС до края на годината / снимка: DarikNews

Сръбският външен министър Вук Йеремич заяви, че Белград планира да подаде молба за членство в ЕС до края на годината, предаде Асошиейтед прес.

Йеремич каза, че страните от ЕС, които се противопоставят на стремежите на Сърбия за членство в съюза, трябва да направят крачка напред и да позволят на Белград да започне преговори за членство.

Сръбският външен министър посочи пред евродепутати и отговорни представители на ЕС в Брюксел, че всеки гражданин на Балканите има право да се възползва от членство в ЕС.

Стремежът на Сърбия за присъединяване към ЕС се сблъсква със съпротива от страна на Холандия, която иска страната първо да арестува бившия военен лидер на босненските сърби Ратко Младич, обвинен във военни престъпления и геноцид от Международния трибунал.

Словашкият външен министър Мирослав Лайчак заяви пред сръбския министър на отбраната Драган Шутановац, че Словакия е готова да помогне на Сърбия да се присъедини към ЕС, но страната трябва да "направи положителни стъпки, които биха доказали, че тя заслужава да има статут на кандидат".