Сърбия не разреши на словенски министър да лети през въздушно й пространство
Сърбия не разреши на словенски министър да лети през въздушно й пространство / netinfo
След балканската си обиколка словенският външен министър Димитрий Рупел снощи не можа да излети от Прищина за Любляна през Сърбия, въпреки че по-рано беше дадено разрешение за прелитане над Сърбия. В рамките на обиколката си Рупел посети Белград, Скопие и Прищина, информира БГНЕС.

Снощи на неговия самолет не беше разрешено прелитане над Сърбия. Пилотът на самолета е информирал Рупел на летището, че въпреки предварително издаденото разрешение за прелитане въз основа на дипломатически доказателства, полет през Сърбия не е разрешен и се търси алтернативен маршрут до Словения, съобщи словенската държавна агенция СТА.

Пилотът обяснил, че това често се случва с полетите от Прищина, може би и поради това, че въздушното пространство над Косово се контролира от ЮНМИК, а не от властите в Сърбия. Рупел се обадил по телефона на сръбския външен министър Вук Йеремич и му е обяснил какво се случва. Йеремич отговорил, че може би става дума за технически проблеми и обещал да се намеси, посочи СТА.

Самолетът излетял с 15 минути закъснение. Пътят до Словения е бил удължен поради новия маршрут, който вместо през Сърбия е минал през Албания, Черна гора и Хърватия.