Сърбия има екшън-план за призналите Косово
Сърбия има екшън-план за призналите Косово / Владислав Велев, пратеник на Дарик в Косово
Сърбия може да прекрати дипломатическите си отношения с държавите, признали Косово. Вече е наредено на посланиците в държавите, признали Косово – САЩ, Франция и Турция, да напуснат тези страни и да се завърнат обратно в Сърбия за по-нататъшни инструкции, съобщи ТАНЮГ.

Посланиците трябва да се приберат у дома в срок от 48 часа, след като са предали на съответната страна протестни ноти. Отзоваването на посланиците е по заповед на сръбския министър на външните работи Вук Йеремич.

Екшън-планът на Министерството на външните работи е държавна тайна и не е известно какви мерки съдържа. Може да се очаква, че ще бъдат отзовани и другите посланици на Сърбия от страните, признали Косово, за консултации, но колко ще продължат и дали ще продължи трайното ограничаване на отношенията с тези страни не е ясно, отбелязва ТАНЮГ. Не се знае и дали ще има още по-сериозни ходове на сръбското правителство.

По-сериозните мерки от тези досега биха могли, според международната дипломатическа практика, да бъдат отзовавани от Белград посланици и дипломати на държавите, признали Косово. Като крайна мярка може да се стигне и до прекъсване на дипломатически отношения с тези държави, пише ТАНЮГ. Военни мерки, според неназовани висши държавници на Сърбия, са напълно изключени.