Сърбин си отряза пръста заради неполучена заплата
Сърбин си отряза пръста заради неполучена заплата / cнимкa: Sofia Photo Agency

Председателят на Асоциацията на текстилните работници в Нови Пазар, Сърбия, отряза публично пръста на лявата си ръка поради дългогодишното неполучаване на заплата.

 

Зоран Булатович, който ръководи стачката на работниците, отряза пръста на лявата си ръка и го показа пред колегите, пише БГНЕС. Той извади парчето от ръката си и заплаши да го изяде. "Това е моята храна и сега ще го изям", каза Булатович и отказа медицинска помощ.

 

След намесата на кмета на града Мирсад Джерлек Булатович бе прегледан от лекар, няма опасност за живота му. Булатович каза, че и други работниците ще направят същото, ако техните искания не бъдат решени.

 

Работниците от завода "Текстилен завод Рашка" искат промяна на техния статут и намесата на държавата за решаване на техните проблеми. Стачкуващите вече трети ден не разрешават на никой да влезе в помещенията на завода.

 

Работниците искат да им бъдат изплатени неполучените заплати от 1993 г. до спирането на работата на завода съгласно споразумението, което е подписано с финансовото министерство. Исканията се изпратени и до сръбския премиер Мирко Цветкович. Булатович каза, че "работниците са готови да стигнат до край". В завода преди години работеха над 3000 души. Миналата година общинската администрация в Нови пазар взе решение за одържавяването му.