/ iStock/Getty Images
Руският антивоенен активист Петър Никитин, постоянно пребиваващ в Сърбия, заяви че му е било разрешено да влезе в страната, след като беше блокиран близо два дни на летището в Белград, съобщи "N1".

Никитин обяви по-рано, че е бил възпрепятстван да влезе в Сърбия рано вчера по искане на Агенцията за сигурност и информация на Сърбия (БИА).

Базиран в Белград адвокат потвърди, че на Никитин е било забранено да влиза в балканската държава и добави, че е "издадена заповед за депортиране".

Въпреки това Никитин днес публикува видео на страницата си във Фейсбук, в което казва, че е "минал паспортен контрол и е влязъл в Република Сърбия".

Активистът допълни, че ще се отправи от летището към митинг, свикан по-рано, за да протестира срещу забраната му за влизане.

Срещата на основаната от него руска дисидентска асоциация в Сърбия ще се проведе пред парламента.

Никитин организира активно антивоенни събития в Сърбия след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Активистът се е оплаквал от тормоз в миналото, като по-рано заяви пред АФП, че членове на неговата група са били мишена на неизвестни нападатели.

„Фактът, че изразявам възгледите си открито, че съм противник на политиката на Владимир Путин, не е причина да не ме пускат у дома“, каза Никитин пред местните медии.
Инцидентът предизвика възмущение от правозащитни и опозиционни групи.

Случаят дойде само няколко дни след като САЩ санкционираха Александър Вулин - едно от най-доверените лица на сръбският президент Александър Вучич и директор на БИА за връзки с "транснационална организирана престъпност, незаконни операции с наркотици и злоупотреба с публични длъжности".
Вашингтон също така обвини Вулин, че помага на Русия да разшири влиянието си на Балканите. 
БГНЕС