/ iStock/Getty Images
Близо 10 000 бутилки от любимата плодова ракия на Сърбия ще бъдат използвани за дезинфекция на болница в централния град Крушевац, съобщи местният Червен кръст.

Бутилките „Вилямовка“ - напитка, направена от круша, се съхраняват в държавно депо от 2005 г. По инициатива на Червения кръст те ще бъдат преработени в 70-процентов алкохол, за да осигурят допълнителен дезинфектант за болницата по време на пандемията от коронавирус, каза Емина Тодорович, местният секретар на организацията.

"Имаме нова вълна от коронавирус, така че допълнителен дезинфектант ще бъде от полза", каза тя за АФП.

Сърбия вече не изисква PCR тест за транзитно преминаващи от България

Популярната плодова напитка, която може да се произведе и от слива, грозде, дюля и други плодове, е популярна на Балканите и се смята, че е „лек“ за всички видове неразположения.

Президентът на Сърбия Александър Вучич се сблъска с критика през февруари, когато омаловажи опасността от вируса, като се пошегува, че той няма да "се развие там, където има алкохол". Президентът добави, че пандемията е просто още една причина да се „надигне бутилката“. Само няколко седмици по-късно Сърбия се сблъска с недостиг на дезинфектанти и оттогава преработи почти 350 000 литра вино от фалирала дестилерия в 70-процентов алкохол за употреба в болница.
БГНЕС