Сърби и хора от румънските тайни служби дирижирали погрома в Кишинев
Сърби и хора от румънските тайни служби дирижирали погрома в Кишинев / снимкa: БГНЕС

Деветима души от Сърбия и румънските тайни служби са дирижирали погрома в Кишинев, заяви молдовският президент Владимир Воронин в интервю за испанския всекидневник "Паис", цитирано от агенция Медиафакс.

Деветима души от Сърбия и агенти на службите за сигурност на Румъния доведоха до насилието в Кишинев на 7 април, заяви Воронин. Според молдовския президент тези, които са организирали протестите в Кишинев, не са се интересували от резултатите от парламентарните избори на 5 април и от евентуалното им фалшифициране, а са искали да се възползват от момента, за да организират "цветна революция".

       

"Същият сценарий като в Белград, Тбилиси, Бишкек и Киев", посочи Воронин. "Всичко е заснето и можем да идентифицираме лицата на всички, които нападаха полицията. Ще ги арестуваме и ще ги съдим",  заяви държавният глава. Той обясни, че полицията е открила мебели от парламента в 18 жилища.

         

Воронин обвини също преподавателите от средните и висшите учебни заведения, че са имали силно разрушителна роля, особено в Кишинев.

         

Модовският президент заяви, че влизането на Румъния в ЕС е усложнило отношенията между двете страни. За да се избегне това той е поискал от Европейската комисия молдовците да могат да пътуват без визи в Европа. "Но в Брюксел са твърдоглави", каза Воронин.