Съпругата на Сретен Йосич не е изгонена от България, има българско гражданство
Съпругата на Сретен Йосич не е изгонена от България, има българско гражданство / снимка: БГНЕС

"Всичко, написано и в сръбските, и в българските медии за изгонването ми от България е лъжа и част от мръсна кампания. Не ми е отнето българското гражданство. Повече няма да давам никакви изявления по този въпрос, защото искам да запазя своя личен живот и сигурността си". Това заяви Вера Милосавлевич, жената на Сретен Йосич, в отговор на въпрос на Дарик дали е екстрадирана от България и дали българският й паспорт е отнет, защото представлява заплаха за българската национална сигурност.

Реакцията на съпругата на Йоца Амстердам, известен като най-големия наркобос на Балканите, бе предоставена от новия му адвокат Владимир Цвиян. Самият Цвиян има сензационна политическа биография - след като е бил генерален секретар в кабинета на сръбския президент Борис Тадич, той се прехвърля в Главния щаб на Сръбската прогресивна партия на лидера Томислав Николич. Адвокатът има единственото право да дава изявления от името на Сретен Йосич и семейството му.

Преди време той успя да шокира Сърбия с изявлението на Сретен Йосич от затвора, в което осъденият на 15 години затвор заради подстрекаване към убийство предлага на сръбските власти да построи мост там, където кажат, ако бъде пуснат на свобода. Тогава сръбските анализатори коментираха, че това предложение на Йоца Амстердам твърде много напомня на опита му да направи сделка с България и да плати част от международния й дълг в замяна на своята свобода.

За Вера Милосавлевич досега се знае твърде малко, освен че редовно посещава Йосич в затвора и му носи храна. Тя е собственик на триетажна сграда в елитен белградски квартал и на апартамент, на обща стойност около 800 000 евро. На нейно име се водят и две фирми в Белград. Известно време е живяла в България със Сретен Йосич, а когато той е арестуван в София през 2002 г., у него са намерени фалшиви документи на името на Марко Милосавлевич, което означава, че за тях е взел презимето на своята съпруга.

Българските медии, а по-късно и сръбските новинари, които буквално са преписали новината от българските си колеги, твърдят, на основата на сигурни и добре осведомени източници, че съпругата на Сретен Йосич е работила като енергиен експерт във фирма на Христо Ковачки, но по-късно е уволнена. Тя е получила бизнес виза и български документи като ценен енергиен кадър. Йосич и Ковачки според някои прогнози са инвестирали в общ бизнес в Сърбия и в приватизацията на няколко компании.