Съпругата на Литвиненко била изложена на радиация
Съпругата на Литвиненко била изложена на радиация / netinfo

Съпругата на отровения руски шпионин Александър Литвиненко е дала положителни резултати при изследване за следи от радиоактивни вещества в организма, съобщи приятелят на Литвиненко Алекс Голдфарб, цитиран от Асошиейтед прес.

"Тя е много леко засегната. Нивата в организма й не са опасни, няма нужда от лечение и хоспитализация", посочи Голдфарб.

По думите му Марина Литвиненко не е показала симптоми на заболяване, след като бе потвърдено, че в организма й има следи от радиоактивния полоний-210, с който се предполага, че е бил отровен съпругът й.

По-рано британският вътрешен министър Джон Рийд съобщи, че в организма на роднина на Литвиненко са били открити следи от радиоактивно вещество, без да уточнява за кого става въпрос.

Хотел в Англия бе евакуиран вчера, за да може сградата да бъде изследвана от представители на полицията и на здравното министерство за наличието на полоний-210, съобщи още агенцията. Хотелът и прилежащите му земи, разположени на площ от 75 хектара, са били изследвани от екипи от специалисти като част от разследването за смъртта на Литвиненко, обяви полицията в Съсекс, Югоизточна Англия.

Италианецът Марио Скарамела, срещнал се с Александър Литвиненко дни преди смъртта му, също е бил изложен на значително по-малко количество от радиоактивния изотоп полоний-210 от руснака, съобщиха лекуващите го лекари, цитирани от Асошиейтед прес.

Лондонската Юнивърсити колидж хоспитал - същата болница, в която почина Литвиненко, потвърди, че Скарамела е бил хоспитализиран, след като тестовете показали, че е бил изложен на полоний-210.

Състоянието на Скарамела е добро и няма симптоми за отравяне с радиоактиво вещество, съобщи говорителят на болницатаКийт Патерсън. Той ще бъде подложен на нови изследвания тази събота и неделя, допълни говорителят.

Италианското министерство на здравеопазването обяви, че няма опасност за общественото здраве, въпреки че Марио Скарамела наскоро е бил в Италия, съобщава още АП. Министерството посочи, че поддържа контакт с британските власти след новината за положителните резултати от тестовете на италианеца.

"За момента няма данни, които да сочат за каквато и да било опасност за общественото здраве", посочи министерството в изявление след извънредно заседание. На срещата във ведомството е било обсъдено дали "престоят на Скарамела в Италия през последните дни може да е изложил на риск хората, които са били в директен контакт с него".

Същевременно италианският сенат обяви снощи, че е в ход претърсване за евентуални следи от полоний-210 в сградата на сената, където Скарамела е присъствал на пресконференция на 21 ноември, предаде агенция Франс прес.