„Сънди хералд”: В US базите в България пристигат бомбардировачи
„Сънди хералд”: В US базите в България пристигат бомбардировачи / netinfo

САЩ са взели Иран на прицел заради ядрената му програма и в базите на САЩ в България вече пристигат бомбардировачи Б-2 "Стелт", пише днес британският вестник "Сънди хералд".

От базите си в България САЩ могат да употребят бомбардировачи "Стелт" или управляеми ракети, за да разрушат подозрителни мишени в Иран, за които имат данни от разузнаването и сателитни снимки, пояснява статията.

В Персийския залив вече има една група американски самолетоносачи, втора начело със самолетоносача "Дуайт Айзенхауер" пътува натам, а скоро се очаква да я последва и трета, допълва вестникът.

Президентът Джордж Буш отрича, че САЩ се готвят да нападнат Иран. Вчера обаче вицепрезидентът Дик Чейни каза по време на посещението си в Австралия, че все още всички варианти са на масата. Трудно може да се избегне впечатлението, че Вашингтон изпраща послание към режима в Техеран да прекрати ядрената програма, тъй като в противен случай ще последват съответни мерки, пише "Сънди хералд".

Докато американците засилват военното си присъствие в Персийския залив, петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН утре ще се срещнат в Лондон за последен отчаян опит да предотвратят възможността Иран да разшири програмата си за обогатяване на уран в разрез с резолюция 1737.

Официално САЩ все още смятат, че политиката на сдържаност е най-добрият начин да се подходи към проблема, сочи статията. Според нея обаче на Вашингтон започва да му омръзва да се занимава със страна, която възприема не само като бъдеща ядрена заплаха, но и като дестабилизиращ фактор за съседен Ирак заради подкрепата му за шиитските милиции.

Американските изявления дори станаха по-остри, коментира неделното издание. То припомня, че заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Никълъс Бърнс обвини Иран, че "проявява пренебрежение към международната общност".